Izbornik

Moje dobrovoljne aktivnosti u Splitu od 1990 - 2006.

(dosad učinjeno)

 1. Helidrom Firule. Inicirao sam, organizirao i koordinirao građevinske radove te uz pomoć 70 donatora otvorio helidrom Firule 1992. u jeku Domovinskog rata. Splitski je helidrom prvi zdravstveni objekt izgrađen u RH te prvi i jedini koji je ušao u međunarodni registar helidroma. Zbog blizine bolnice i noćnog osvjetljenja helidrom omogućuje slijetanje helikoptera danju i noću (čak istovremeno i više helikoptera), te je zbog toga imao veliku ulogu u spašavanju tisuća ranjenih branitelja, a do danas i na tisuće civilnih teških bolesnika poglavito onih prevezenih s naših otoka. Napominjem da za građevinski materijal i radove nije utrošena niti jedna proračunska kuna iako je njihova vrijednost po procjeni stručnjaka iznosila oko milijun eura.
 2. Mreža helidroma u Splitsko-dalmatinskoj županiji: Čiovo (Slatine), Zvjezdano selo, Imotski (Vinjani Gornji), Vrgorac (Kokorići), Brač (Selca i Pražnice), Hvar (grad Hvar, Sućuraj), Vis, Šolta (Grohote), Drvenik Veli, Drvenik Mali, Palagruža, Uvala Palmižana, otok Šćedro). Gradnju navedenih helidroma, poput splitskog helidroma, inicirao sam, organizirao i koordinirao sve donatore i dobrovoljce, te je uspostavljena mreža helidroma na otocima Splitsko-dalmatinske županije. Zahvaljujući ovoj mreži helidroma godišnje se danju ili noću izvrši oko 300 hitnih medicinskih prijevoza uz pomoć helikoptera u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što čini 80% svih medicinskih letova u Hrvatskoj. Ovako organizirana hitna helikopterska služba s izgrađenom mrežom helidroma na svjetskoj je razini.
 3. Prvi Zavod za bolesti ovisnosti u RH (u zgradi INE u Sv. Kaji). Autor sam Programa za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti. Inicirao sam, organizirao i koordinirao 150 donatora i raznih dobrovoljaca za izgradnju i otvaranje Zavoda za bolesti ovisnosti.
 4. Prva Pučka kuhinja u RH (1991. u prizemlju zgrade kod HNK). Inicirao sam, organizirao i otvorio ovu kuhinju uz pomoć donatora i dobrovoljaca u kojoj je na tisuće siromašnih Splićana moglo dobiti besplatni (potpuni) obrok ili ga kupiti za najnižu cijenu od samo nekoliko kuna.
 5. Prvi besplatni Odjevni dom u RH. Ovaj dom uz pomoć donatora organizirao sam i otvorio 1992. u velikom prostoru iznad bazena u Poljudu gdje su djelatnici Jadrantekstila (dobrovoljci) svakodnevno uredno slagali desetke tisuća artikala donatorske odjeće i obuće. Tisuće prognanika i izbjeglica mogli su izabrati i besplatno uzeti što im je bilo potrebno. I građani Splita su se odazvali mojim pozivima preko medija i donirali svoju odjeću i obuću pomažući tako onima koji su u ratnom vihoru morali napustiti svoje domove.
 6. Autor sam projekta Jedinstvene službe Hitne medicinske pomoći po kojem je ona i danas organizirana.
 7. Prva "Donacijska ljekarna" u Splitu 1991. Uz pomoć donatora i dobrovoljaca farmaceuta organizirao sam i otvorio prvu donacijsku ljekarnu u kojoj su građani na recept besplatno dobivali sve lijekove koji su stizali od dobrotvora iz inozemstva. Mrežu tih ljekarni proširio sam na više lokacija po Splitu i otocima, te poticao njihovo otvaranje u druge gradove.
 8. Prva kupališna spasilačka služba u RH. Izradio sam projekt po kojem sam uz pomoć brojnih donatora organizirao i opremio prvu spasilačku službu ("baywatch") na Bačvicama i proširio mrežu spasilaca na ostalim plažama Splita i okolice.
 9. Centar za PSP braniteljima. Ovaj centar za pružanje psihosocijalne pomoći braniteljima također sam otvorio uz pomoć donatora i dobrovoljaca.
 10. Prva Kavana za nepušače u RH (kavana H. Bellevue). To je bio rezultat intenzivne antipušaćke kampanje u gradu Splitu koju sam provodio.
 11. Prva "Škola za odvikavanje od pušenja" u Splitu i Dalmaciji. Ovu školu sam organizirao u Domu za starije osobe, na Zenti, kroz koju je prošlo na stotine pušača od kojih su se mnogi uz pomoć stručnjaka dobrovoljaca izliječili od pušenja.
 12. Humanitarna akcija "Sportski veterani splitskom zdravstvu " jest akcija koju sam organizirao uz pomoć brojnih poznatih sportaša koji su svojim donacijama pomogli prikupiti velike količine medicinske opreme i sanitetskog materijala za KBC Split i ostale zdravstvene ustanove u Splitu.
 13. Osnovao sam Bratovštinu "Sveti Duje", u Splitu, kojoj sam bio i prvi predsjednik. Bratovština je uz pomoć donatora brinula o besplatnim obrocima u pučkoj kuhinji za siromašne građane Splita.
 14. Osnovao sam "Klub liječènika Split" kao dio HLZ-a na čijim smo večernjim druženjima kroz humanitarne akcije pomagali ratom oštećene ili razrušene bolnice u Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, ali također i Dom zdravlja Split i KBC Split.
 15. Organizirao sam uz pomoć donatora humanitarnu pomoć brojnim obiteljima s velikim brojem djece
 16. Za vrijeme mandata kao predsjednik MO Žrnovnice realizirao sam slijedeće: - Izgrađen je i opremljen novi dječji vrtić - Uređena je i opremljena ambulanta, - Izgrađena je i opremljena mrtvačnica. - Proširena je i asfaltirana Mosorska ulica i ulica Put Peruna - Započeta je izgradnja školske dvorane za tjelesni odgoj, - Nabavljeni su i postavljeni prvi kontejneri za smeće na području cijele Žrnovnice, - izgrađena je šetnica duž lijeve i desne obale rijeke Žrnovnice, Uređeno je mjesno groblje itd.